Een 9 voor Pippi

Pippi Dijkstra studeerde vorige week af met een 9 voor het documentaire ‘Niemands Nummer 1’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dik verdiend, want ze heeft echt alles uit de kast gehaald om informatie boven tafel te krijgen, echt contact te maken met jongeren wiens ouders zijn overleden, experts, politici, en meer. In verband met rechten en andere zaken moet Nederland nog even geduld hebben met het zien van het eindresultaat. Maar dat geeft niet: in dit geval is wat in het vat zit, garantie voor een nog smaakvoller geheel. Wel gefeliciteerd, Pippi. Zo knap gedaan!

Ook WeesWijzer haakte aan bij Pippi’s documentaire. Niet in beeld, maar achter de schermen. Met informatie, mentoring, en tips. En we zijn enorm trots op Pippi ern haar prestatie. En dankbaar voor de verhalen die in beeld komen. Het zijn meer dan verhalen: het zijn schetsen van de realiteit waar jongeren vandaag werkelijk mee dealen.

 
Pippi en Wim-sq.png

Wat bij het maken van een momentopname, zoals een documentaire, hoort, is dat je instapt op een bepaald moment in iemands leven. Je weet niet welke kant het nog opgaat, of wat er allemaal is gebeurd voordat je iets in beeld besloot te brengen. Ik vind dat Pippi dit goed heeft aangepakt en haar eigen balans heeft gevonden in het aanwezig zijn of soms juist schijnbaar afwezig zijn in verhalen. Zij heeft zichzelf niet gespaard. Dat is ook belangrijk. Want getuige mogen zijn van misschien wel de meest kwetsbare momenten in iemands leven, dat doet niet alleen iets met degene die in beeld komt, maar ook met de maker. Het verandert je, het schuurt, en je komt anders uit het proces.

Dat is ook wat ik zelf ervaar in de inmiddels veertien jaren WeesWijzer: het verandert je, het schuurt, en je komt anders uit het proces. In ons geval blijven we in het proces, omdat we steeds meer informatie en situaties bij elkaar brengen, en hier dus doorlopend mee worden geconfronteerd. Uit vrije wil. Want weeskinderen beleven dit alles níet uit vrije wil. En wij pleiten onszelf niet vrij.

 

Wij wensen Pippi een heerlijke en welverdiende zomervakantie. En na de vakantie wordt het project vervolgd…en over een tijdje kan heel Nederland de documentaire gaan zien.