WeesWijzer: mijlpalen en vooruitblikken

WW2021-blog-20210107tijdlijn.png

Mijlpalen en vooruitblikken

We zijn er namelijk nog lang niet.

Sinds het voorjaar van 2007 zetten we ons in voor weeskinderen in Nederland. Als we zo terugkijken, is er veel gebeurd, hebben we het een en ander weten te bereiken. Uiteraard zijn we nog lang niet waar we willen zijn; weeskinderen hebben in ons land nog steeds te maken met gebrekkige rechten en omstandigheden, waar nog te weinig bewustwording over is.

We blijven hard werken aan het vergroten van bewustwording hierover, belangenbehartiging, faciliteren bij organisaties, en het in de kracht zetten van wezen, hun bondgenoten, scholen en organisaties.

Een beknopt overzicht

  • 2007:
    - Label Blogging for Good

    Van iedere social media-opdracht en verzorgde workshop ging een percentage naar mijn MVO-label Blogging for Good. Dit hield in dat opdrachtgevers kozen tussen drie voorgeselecteerde goede doelen (Stichting Proefdiervrij, Milieudefensie, en mijn project over weeskinderen). In de praktijk bleek dat opdrachtgevers me gunden dat het project van de grond kwam, en daardoor bijna altijd daarvoor kozen. Dat vond ik bemoedigend en ik was er dankbaar voor. En het stimuleerde me er mee verder te gaan.

  • 2008:
    - De blog WeesWijzer en WeesWijzerWiki
    Omdat bloggen zo goed werkte voor zakelijke toepassing (ervaring sinds 2003), koos Jojanneke ervoor de informele toonzetting door te zetten voor en over weeskinderen in Nederland. Ook kwam de WeesWijzerWiki tot leven. Dit werd al snel een groot informatiecentrum. Door technische issues raakte veel informatie op de wiki verloren. Dat was spijtig, omdat daar veel bronnen stonden die van grote waarde waren voor wezen die snel praktische oplossingen zochten.


  • 2009:
    - Op tour,
    op congressen en zorgbeurzen.
    - Belangenbehartiging tussen weeskinderen en organisaties


  • 2010:
    - Jojanneke publiceert zes proefhoofdstukken van een ‘proefboek’
    op Scribd.
    Deze werden gelezen door pakweg 7 mensen, dus het leek erop dat er volstrekt geen animo was voor het onderwerp. Toch bleef het sluimeren.De blog WeesWijzer bleef bestaan, er werden artikelen gepubliceerd over praktische tips voor wezen voor hun dagelijkse leven.


  • 2012:
    - Jojanneke deelt haar verhaal in social media en maakt ‘Zo, nu ben je wees’ publicatiegereed.
    In september 2012, op het Franse strand van Capd’Ail, ging de knop om. Het boek moest er komen, en snel. De eerdere zes hoofdstukken werden aangepast, en de 18 andere hoofdstukken werden er bij geschreven. Op 29 december 2012 lag het boek bij de drukker, geredigeerd, ontworpen en gecontroleerd.


  • 2013:
    - Boekpublicatie ‘Zo, nu ben je wees’.
    Het boek kwam uit op 18 januari 2013, en ontpopte zich tot het standaardwerk over weeskinderen in Nederland. Het kreeg veel aandacht in de nationale media, zoals 4 pagina’s in de Volkskrant, artikelen in Trouw, AD / Algemeen Dagblad, interviews in NRC, NRC*next, het Parool, en lokale omroepen als RTV Rijnmond, RTV Utrecht, en anderen. Ook werd het boek behandeld bij Dit is de Dag op Radio 1, op bij Editie NL, bij het RTL Nieuws, in het NOS Journaal, en in magazines als Cosmopolitan, Viva, Glamour, en in vakbladen en websites over zorg en rouw, ook van lotgenoten.
    - Boekpublicatie internationaal: ‘So, You’re An Orphan Now’
    Boekpresentatie vond op 20 december 2013 plaats in Ierland. Editor Leah Krevit (Texas, USA) was hierbij aanwezig. Het boek is ook aan de Ierse minister van Volksgezondheid Leo Varadkar (later de minister-president van 2017 - 2020).

  • 2014:
    - Ontwikkeling handreiking voor gemeenten (i.s.m. het NJI, opdracht vanuit Ministerie van VWS).
    Hiervoor nodigde ik ook rouwdeskundigen Daan Westerink en Henriëtte Doosje, en kindercoach Marjo van Anholt uit. Hun inzichten zijn ook in de handreiking verwerkt. Overigens is deze handreiking wel echt aan een update toe.
    - Televisie-interview KRO De Wandeling.

  • 2015:
    - TEDx Talk op TEDx Delft:
    Helping the Invisible’. Bekijk de talk hier op YouTube.
    - Publicatie van een artikel in The Irish Times - ‘Forgotten carers’ who step into dead parents’ shoes’ - verwerkt in een interview met Catríona Nic Mhuiris, een pleegmoeder van de vier kinderen van haar overleden (drieling-)zus, waardoor zij en haar man ineens zes kinderen hadden.
    - Relaties met internationale organisaties.


  • 2017 - 2019
    In deze periode stond WeesWijzer op de waakvlam, in verband met persoonlijke omstandigheden en andere zakelijke activiteiten (in het kort: Jojanneke leert - met haar eigen programma’s - andere moedige veranderaars om sociale impact te maken met hun eigen missies, zoals dit met WeesWijzer ook gelukt is en lukt). Deze periode is echter wel vruchtbaar ingezet met het oog op onderzoek (thema’s o.a.: wonen, jeugdzorg, rouwverwerking, onderwijs en aandacht voor wezen) en het herijken van de strategie van WeesWijzer. Het accent is van bewustwording in de westerse wereld over het thema ‘weeskinderen’ verlegd naar nationale focus, belangenbehartiging in media, bij organisaties en in de politiek, faciliteren en trainen van stakeholders, en product- en dienstontwikkeling voor maatschappelijke organisaties en scholen.

  • 2020:
    - Interviews in LINDA en op televisie;
    - EO De Nachtzoen;
    - belangenbehartiging op het thema ‘barmhartig woonrecht voor weeskinderen’
    (motie Tweede Kamer door Kamerlid Daniel Koerhuis - met algemene stemmen aangenomen - wat het vieren waard was - en motie Amsterdamse Gemeenteraad door raadslid Veldhuyzen);
    - organisatieontwikkeling.

  • 2021:
    - belangenbehartiging
    - organisatieontwikkeling kennisinstituut
    - fondsenwerving
    - nieuwe website
    - ontwikkeling praktische kennisbank
    - productontwikkeling en faciliteren van presentaties en training
    - mentoring bij documentaire

Interview in NRC.

Interview in NRC.

We beginnen pas net. Gelukkig nieuwjaar, de beste wensen, voor u allen.