HANDREIKING VOOR ALLE GEMEENTEN IN NEDERLAND.

WAT DOE JE ALS IEMAND WEES WORDT? LEES DE HANDREIKING.

dylan-gillis-KdeqA3aTnBY-unsplash.jpg

HANDREIKING VOOR GEMEENTEN.

Daar is over nagedacht. Ook voor jouw gemeente.

 

Jongeren die hun ouders verliezen, staan direct na het wees worden, en dus ontworteling, voor grote uitdagingen. Zo moet er gekeken worden of de nabestaande nog in de woning kan blijven wonen (bij voorkeur wel), of er voldoende inkomen is, of school en/of werk mogelijk zijn, of zorg (van welke aard dan ook) nodig is. Er zijn hier altijd meerdere partijen bij relevant. Huisarts, school, werkgever, omstanders…en per situatie is dit verschillend.

Sinds de transitie in de jeugdzorg is het overzicht over wat nodig is flink versnipperd, en dit helpt wezen niet. Ook is beleid per gemeente weer anders, en zijn hulpbronnen per gemeente verschillend. Ook beleid loopt uiteen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om één lijn te trekken in hulpvoorziening voor jongeren die net wees geworden zijn.

Dit neemt niet weg dat gemeenten een verantwoordelijkheid dragen voor hun jonge ouderloze burgers. Daarom heeft WeesWijzer in samenwerking met het Nederlands Jeugsinstituut - in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - een handreiking opgesteld voor alle gemeenten in Nederland.

Download hier de handreiking over weeskinderen voor gemeenten.

WeesWijzer werkt in momenteel aan een vereenvoudigde en geactualiseerde update van deze handreiking.