NIeuwe Wet Huurbescherming Weeskinderen

dylan-gillis-KdeqA3aTnBY-unsplash.jpg

Wet Huurbescherming Weeskinderen

De iniatiefwet van indieners Daniël Koerhuis (VVD), Pieter Grinwis (CU), Caroline van der Plas (BBB) en Lisa Westerveld (GroenLinks/PvdA) is met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer op 24 oktober 2023. Ook de Eerste Kamer nam deze als hamerstuk zonder stemming aan. De wet wordt momenteel bekrachtigd door de ministerraad, na ondertekening door Z.K.H. Koning Willem-Alexander der Nederlanden. WeesWijzer was adviseur tijdens het proces van totstandkoming van het wetsvoorstel.

 

Jongeren die hun ouders verliezen, staan direct na het wees worden, en dus ontworteling, voor een grote uitdaging: waar gaan zijn wonen? Is er een mogelijkheid om te blijven wonen in de huidige woning, of moet er een andere woning gezocht worden? Niet alleen de woning is belangrijk voor veiligheid, maar ook waar het huis voor staat. Het proces waarin deze fase van wees worden en een thuis veilig stellen is van cruciaal belang voor de mentale ontwikkeling van de jongere.

ONTWORTELING

Wees worden is ontworteld raken. Tijdens iedere crisis in het leven van een mens, en dus ook van een weeskind, schiet het overlevingsmechanisme aan; het voortbestaan wordt immers in enige mate in gevaar gebracht. Dit betekent dat direct het model van de piramide van Maslow een rol speelt: de eerste levensbehoeften van een mens. Want je kunt je niet doorontwikkelen in het leven als niet is voldaan aan de basisbehoeften die je hebt als mens. En al helemaal niet als deze je worden afgenomen. Het wordt nóg complexer als je niet alleen je ouders verliest, maar ook je huis en veiligheid. Dit betekent gestapeld trauma. Trauma met grote gevolgen voor lange tijd - trauma dat voorkomen had kunnen worden.

MOTIE EN WETSVOORSTEL

Op 17 november 2020 werd in de Tweede Kamer een motie over beter woonbeleid bij woningcorporaties voor nabestaanden met algemene stemmen aangenomen. De motie was ingediend door Kamerlid Daniel Koerhuis. WeesWijzer was bij de stemming aanwezig. De instemming van de motie hield in dat de minister een commissie moet gaan samenstellen waarin wordt gekeken naar bij welke woningcorporaties het uitzettingsbeleid wordt gehanteerd, en in welke mate, en hoe dit beleid veranderd kan worden. Alles met het doel deze kwetsbare jongeren duurzaam in hun kracht te zetten. De commissie werd een expertgroep, waar WeesWijzer tijdelijk deel van uitmaakte. De expertgroep stelde een gedragscode voor woningcorporaties voor. Deze werkte onvoldoende, omdat nog steeds jongeren uit de huurwoning van hun ouders moesten verhuizen nadat zij wees waren geworden. Daarom dienden vier Tweede Kamerleden een wetsvoorstel in dat wezen het recht geeft om te mogen blijven wonen in de woning van hun ouders, tot en met hun 27e levensjaar. De wet is aangenomen door de gehele volksvertegenwoordiging in de Tweede en Eerste Kamer.