WEESWIJZER IS BONDGENOOT VAN WEESKINDEREN.

Jongeren die hun ouders verliezen, hebben (onderzocht en bewezen) een aantal cruciale dingen nodig in hun leven, om een eerlijke kans te hebben op een goed leven. We behartigen hun belangen en helpen hen groeien in veerkracht. Ook adviseren en helpen we hun bondgenoten, scholen, welzijnsorganisaties en overheid.

Weeskinderen hebben in ieder geval nodig:

  • Een bondgenoot om samen, gelijkwaardig zaken uit te zoeken om een goed leven mogelijk te maken.

  • Een betrokken omgeving als betrouwbaar, warm, sociaal vangnet.

  • Voorziening in menselijke basisbehoeften, zoals in de piramide van Maslow staat beschreven. Iedereen heeft nodig: fysiologische voorzieningen (voedsel en kleding), veiligheid (een thuis, voldoende inkomen), behoeften op het gebied van liefde en verbondenheid (vriendschap), sociaal contact, en zelfactualisatie.

  • Informatie - om de juiste beslissingen te kunnen nemen, kansen te kunnen herkennen en pakken, op basis van degelijke, actuele bronnen.

  • Structuur - om gezonde gewoonten aan te wennen, waardoor een constructief, kansrijk leven mogelijk wordt.

  • Afleiding - om soms ook ‘een ander verhaal’ te ervaren, goede ontspanning te vinden en creatief te groeien. De boog kan niet altijd gespannen staan.

  • Sociale confrontatie in een veilige setting - om de natuurlijke stap naar volwassenheid die normaliter in relatie met ouders gebeurt, ook als wees te laten plaatshebben.

  • Communicatie - op gelijkwaardige, respectvolle basis.

 

 

WeesWijzer ziet en (h)erkent:

  • Signaleren van prangende kwesties rond weeskinderen in Nederland. Denk aan situaties rond de thema’s wonen, werken, school, financiën, juridische zaken.

  • Monitoren van berichten in de media, om actuele informatie in te kunnen zetten in belangenbehartiging.

  • We onderhouden persoonlijk contact met weeskinderen. Ook met ervaringsdeskundigen die ouder zijn dan 23 jaar.

  • We kijken breder naar het onderwerp ‘wees worden’ dan alleen rouw- en verliesverwerking. Dit zijn heel belangrijke onderwerpen, en we zijn enorm dankbaar dat er specialisten en organisaties zijn die zich hier met name op richten, en hulp bieden aan halfwezen en wezen. WeesWijzer kijkt meer naar de praktische kant van wees worden: wat gebeurt er met je leefomstandigheden, wat verandert er, wat moet er praktisch gebeuren om je leven verder vorm te geven. Hier komt veel bij kijken. Uitzoekwerk, ontwikkelwerk, ontwerpen, produceren, bemiddelen…we zijn eigenlijk nooit klaar.

 

We faciliteren en informeren:

  • We ontwikkelen informatie en media voor wezen en hun bondgenoten, en voor organisaties en scholen. Zo brengen we de voor wezen en hun bondgenoten relevante zorgkaart van Nederland in kaart. We werken aan publicaties als boeken (zoals ‘Zo, nu ben je wees’), werkboeken en presentatiemateriaal, om bondgenoten, overheid en organisaties te faciliteren en over praktische zaken te kunnen infomeren.

  • Belangenbehartiging is een deel van onze werkzaamheden. We adresseren prangende thema's in de lokale en nationale overheid. We pleiten in gemeenteraden en dragen bij aan moties in de Tweede Kamer, en lichten inhoud toe in de media, zodat niet alleen de mate van bewustwording over weeskinderen in Nederland en hun uitdagingen groeit, maar er ook wegen ontstaan voor beleidsverbetering.

  • We verwijzen wezen en hun bondgenoten naar (andere) kanalen en organisaties die hen in praktische zin verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan zorginstellingen, juridisch adviseurs, maar ook naar websites van andere organisaties.

  • We geven presentaties (keynotes, workshops) op conferenties, events en in-company bij overheidsinstellingen, gemeenten en welzijnsorganisaties, om bij te dragen aan bewustwording over weeskinderen in onze samenleving.

  • We faciliteren media met interviews en informatie, om bij te dragen aan bewustwording over weeskinderen in Nederland.

We versterken:

We ontwikkelen publicaties als boeken en werkboeken om wezen, hun bondgenoten, overheid en organisaties te faciliteren en empoweren in hun reis naar een betere toekomst.

We doen interventies waar nodig, bijvoorbeeld bij politici, beleidsmakers en organisaties, om de belangen van wezen te behartigen en hen te kunnen beschermen.

We ontwikkelen trainingen en cursusmaterialen, onder andere voor organisaties en scholen. We willen hen faciliteren en verterken in hun route naar het praktisch in de kracht kunnen zetten van wezen.