HET EERSTE REGELWERK

De papiermolen.

Als je ouders komen te overlijden, moet er van alles geregeld worden. Voor de uitvaart en de afhandeling van een eventuele erfenis, maar ook praktische zaken…voor jezelf. Je verzekeringen bijvoorbeeld.

 

Hoe verzekeringen geregeld moeten worden, is ook afhankelijk van bij wie je gaat wonen, en wie verantwoordelijk voor je is, als je nog geen 18 jaar bent. Kinderen moeten worden verzekerd door degene die het gezag (de voogdij) over hen heeft. Als je volwassen bent (18 jaar of ouder), dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen. Zo is een zorgverzekering voor iedereen in Nederland verplicht, en deze moet je zelf afsluiten. In deze informatiewijzer gaan we in op de volgende situaties:

  • Als je bij pleegouders gaat wonen;

  • Als een familielid jouw voogd is;

  • Als Jeugdzorg de voogdij over jou heeft en je tijdelijk bij een pleeggezin woont;

  • Als je minderjarig bent en (al dan niet begeleid) op kamers woont


Deze verzekeringen zijn voor alle kinderen van toepassing:

  • basiszorgverzekering / ziektekosten (en evt. een aanvullende zorgverzekering, bv. voor de tandarts of voor orthodontie);

  • AVP (aansprakelijkheidsverzekering).

Kinderen moeten worden verzekerd door degene die het gezag (de voogdij) over hen heeft. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met de basiszorgverzekering van een ouder of verzorger. Als je pleegouders hebt, en als zij ook wettelijk voor onbepaalde tijd (of tot je 18e levensjaar) de voogdij over jou hebben, dan ligt het voor de hand dat je bij pleegouders bijgeschreven wordt op de polis van hun zorgverzekering. De basisverzekering is tot je 18e levensjaar gratis. Ook heb je geen eigen risico (je hoeft dus niets te betalen als je bijvoorbeeld medicijnen moet afhalen bij de apotheek) en geen no-claim regeling. Zodra je 18 jaar bent, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je kunt zelf een verzekeraar uitzoeken. Vergelijk bijvoorbeeld basisverzekeringskosten op Zorgwijzer.nl.

Wie moet de zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor jou afsluiten?

Wie deze verzekeringen voor jou als wees- of pleegkind moet afsluiten, hangt af van wie de voogdij heeft. Als Jeugdbescherming de voogdij heeft (dat komt niet vaak voor, maar soms is dit het geval, bijvoorbeeld als je tijdelijk bij een pleeggezin wordt opgevangen), sluiten zij de zorgverzekering voor je af, en zij betalen ook je verzekeringskosten (voor de aansprakelijkheidsverzekering, en evt. bijkomende niet-verzekerde zorgkosten, zoals bijvoorbeeld een beugel). Wel kan je pleegouder hiervoor een extra (en belastingvrije) toelage aanvragen bij de Rijksoverheid. Deze is max. €3,84 per dag (dus ongeveer € 119 per maand).

Als je bij pleegouders gaat wonen en als zij ook duurzaam de voogdij over je hebben, dan sluiten zij de zorgverzekering voor je af. Na toestemming van de wettelijk vertegenwoordigers (jeugdzorg) kan de verzekering van het pleegkind worden bijgeschreven op de polis van de pleegouders. Veel pleegouders vinden het ook het handigst als pleegkinderen via hun eigen polis verzekerd zijn. Hier kan in sommige gevallen van afgeweken worden (bijvoorbeeld als een familielid het liever op de polis wil hebben), maar in de praktijk is bijschrijven op de polis van pleegouders die de voogdij hebben, het handigst. Dan hoef je niet iedere keer als er iets geregeld moet worden, contact te zoeken met degene bij wie je op de polis staat. Voor verzekeraars is het ook van belang om jou op de polis te hebben staan van degene die wettelijk verantwoordelijk voor jou is.

Als een familielid jouw voogd wordt, word je bijgeschreven op de zorgpolis van je voogd. Dit kost niets, behalve als er extra zorgkosten worden gemaakt (bijvoorbeeld een beugel) die niet door de basisverzekering worden vergoed. Je familielid kan dan een aanvullende verzekering voor jou afsluiten. Doet hij of zij dat niet, dan moet diegene dus jouw zorgkosten zelf betalen, zonder tegemoetkoming. Wel kan je familielid een toelage hiervoor aanvragen bij de Rijksoverheid.

Als Jeugdzorg de voogdij over je heeft, en je tijdelijk bij een pleeggezin plaatst, of als je bv. in een instelling woont, dan sluiten zij jouw verzekeringen af, en betalen evt. kosten hiervoor. Als (of wanneer) je voor onbepaalde tijd (of tot je 18 jaar wordt) bij een pleeggezin gaat wonen, dan nemen je pleegouders deze verzekeringen over.

Als je op kamers woont (begeleid of zonder begeleiding) en nog geen 18 jaar bent, dan heb je nog steeds een officiële voogd. Diegene is verantwoordelijk voor jouw zorgverzekering. Dus ook als je alleen op kamers woont en geen begeleiding hebt, dan is er een voogd, en diegene moet zorg dragen voor jouw verzekering. Het kan zijn dat dit een familielid is, of Jeugdzorg. Zorg ervoor dat duidelijk is hoe je verzekerd bent, en dat je je polisnummer en/of pasje hebt.

Het kan ook zijn dat je niet op de polis van je voogd wilt staan. Dat is geen probleem: je mag zelf een basiszorgverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar, of op eigen naam. Wél heb je hiervoor dan de toestemming nodig van je wettelijke voogd. Heb je om welke reden dan ook problemen om deze toestemming te krijgen (bijvoorbeeld als je geen goed contact hebt met je voogd), neem dan contact op met Jeugdzorg. Daar hoef je niet bang voor te zijn; het gaat alleen om jouw eigen verzekering. Het enige dat je nodig hebt is een handtekening van de voogd. Want jouw eigen zorgverzekering is heel belangrijk. Je hebt er recht op, en het is ook voor iedere Nederlander verplicht om verzekerd te zijn voor de basiskosten van de zorg. Houd er wel rekening mee dat als je liever niet meer op de polis van je voogd wilt staan maar liever een eigen zorgverzekering wilt, dat dan ook eventuele aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld voor de tandarts) wegvallen. Hiervoor moet je dan zelf een aanvullende verzekering afsluiten (en daar betaal je dan een meerprijs voor).

Let op: je kunt alleen voor de basiszorgverzekering een eigen polis afsluiten als je minderjarig bent. Dit kan niet voor je aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor blijft je voogd verantwoordelijk voor.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je zelf een zorgverzekering aanvragen. De premie hiervoor moet je zelf betalen. Je kunt, als je een laag inkomen hebt, bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Je moet hiervoor wel aan de voorwaarden voldoen. Je kunt dit hier op de website van de Belastingdienst controleren. Ook heb je bij de basisverzekering een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat en je krijgt medicijnen voorgeschreven, dan schiet de verzekering het bedrag voor. Je moet het bedrag van de medicijnen aan de zorgverzekeraar terugbetalen. Besteed je meer dan 385 euro aan zorgkosten? Dan hoef je die in veel gevallen niet meer te betalen in dat kalenderjaar.

Vergeet niet de verzekeraar van je voormalige pleegouder(s) in te lichten over je nieuwe verzekering, anders loop je het risico dubbele premie te betalen. Want je zorgverzekering loopt niet automatisch af op het moment dat je 18 jaar wordt.


 

Handige links over je verzekeringen:

Als je 18 jaar wordt of bent:

 

Handige informatie voor pleegouder(s):

 

Heb je meer vragen over verzekeringen of iets wat hier mee te maken heeft? Dien je vraag in, dan doen wij ons best om je vraag te beantwoorden en hier op WeesWijzer te publiceren.