Wetsvoorstel ingediend voor barmhartig woonbeleid voor weeskinderen

Vandaag dienen coalitiepartijen VVD en Christen Unie, en oppositiepartijen BBB en Groen Links gezamenlijk een wetsvoorstel in dat ervoor moet gaan zorgen dat weeskinderen niet meer uit de corporatiewoning van hun ouders kunnen worden gezet na overlijden van hun ouders. Deze situatie leek grotendeels opgelost door de gedragscode voor woningcorporaties die enige tijd geleden werd ingevoerd. Maar in essentie was die gedragscode geen echte oplossing voor weeskinderen. Want het probleem bleef bestaan: na maximaal 24 maanden (zonder ondergrens, dus het kon ook bijvoorbeeld 7 maanden zijn) moest de nabestaande alsnog het huis van de overleden ouders verlaten, zonder garantie op vervangende woonruimte.

Daarnaast (en evenzo schadelijk) ervaren weeskinderen die ‘extra tijd’ als een tikkende tijdbom. Want de datum dat je wél je huis uit gezet wordt, komt iedere dag dichterbij. De angst en stress nemen daarmee toe, en maken de rouwperiode van de jongere onnodig gecompliceerd (en nagenoeg onmogelijk). Want hoe kun je rouwen en een verlies verwerken, als je absoluut zeker weet dat je in korte tijd wéér een groot verlies (je huis!) gaat verliezen? Het stapelen van verlieservaringen en dat van overheidswege faciliteren kan niet de bedoeling zijn. Het wetsvoorstel dat vandaag wordt ingediend en wat na het zomerreces wordt behandeld in de Tweede Kamer lost deze ellendige situatie op, als het wordt aangenomen en vastgesteld. Het zou namelijk betekenen dat jongeren na het overlijden van hun ouders tot het achtentwintigste levensjaar in het huis van hun ouders mogen blijven wonen, en daarna garantie krijgen op vervangende woonruimte, zonder de angst om dakloos te worden.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat dit wordt ingevoerd. Het voorkomt gestapeld trauma. Het voorkomt leed dat vaak decennia doorgonst. Het voorkomt in sommige gevallen dakloosheid van weeskinderen. Het voorkomt emotionele problemen door complexe rouw.

Meer informatie met betrekking tot dit wetsvoorstel