RECHTEN EN DE OVERHEID

 

WAAR HEB JE RECHT OP, EN WAT IS ER GEREGELD?

 

JOUW RECHTEN ALS JE NOG GEEN 18 JAAR BENT

KINDERRECHTENVERDRAG

Als je onder de 18 jaar bent, zijn voor jou vanzelfsprekend de rechten zoals beschreven in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind van kracht, die op 20 november 1989 is angenomen door de Verenigde Naties in New York.

De rechten die in dit verdrag staan beschreven gaan over voeding, school, wonen en gezondheid. EN over zaken als geloof, ouders en vrienden. Maar onderwerpen als mishandeling, kinderarbeid, oorlog en vluchten staan er ook in. Dit verdrag is heel belangrijk. Het legt belangrijke richtlijnen, uitgangspunten en verplichtingen vast. Het hele verdrag kun je hier lezen.

Nederland heeft (als enige land) 3 uitzonderingen vastgelegd op dit verdrag. De uitzonderingen zijn gaan over deze onderwerpen:

  1. Sociale zekerheid: als kind kun je niet zelfstandig sociale verzekeringen toegekend krijgen; dit gaat via je voogd.

  2. Strafrecht op kinderen van 16 of 17 jaar: Nederland het volwassenenstrafrecht wil kunnen blijven toepassen op kinderen van 16 en 17 jaar. Bovendien kan Nederland niet garanderen dat jeugdige gedetineerden altijd apart van volwassenen in een jeugdgevangenis geplaatst zullen worden.

  3. Beperking van rechthulp en van hoger beroep: Nederland wil lichte delicten van kinderen kunnen afdoen zonder advocaat. Ook wil Nederland lichte delicten van kinderen kunnen afdoen zonder de mogelijkheid tot hoger beroep.

Voor weeskinderen zijn de punten 1 en 3 van belang:
- Sociale zekerheid is wordt geregeld bij machte van je voogd. Je kunt het niet zelf doen, maar je bent er ook niet verantwoordelijk voor om het te regelen;
- Als je minderjarig bent en de staat vindt dat je iets verkeerd hebt gedaan, dan kun je niet zelfstandig een advocaat inschakelen én de staat heeft het recht om uitspraak te doen over je zaak. Je mag volgens de Nederlandse wet niet rechtshandelingen verrichten, dus je kunt niet zonder steun van een voogd of toeziend voogd een advocaat inhuren. Wel kun je het proberen, als je 16 of 17 bent, maar de kans is heel groot dat je te horen krijgt eerst je voogd in te schakelen. Dus mocht je tegen zo’n situatie aanlopen, dan is dit de meest kansrijke manier om toch een advocaat in te schakelen om voor jouw recht op te komen:

  • Benader je voogd en/of je toeziend voogd, en leg uit wat het probleem is, en wat je wilt bereiken (bijvoorbeeld: “de woningstichting wil me uit huis zetten omdat ik niet op het huurcontract van mijn ouders sta. Ik wil aan de rechter vragen of ik wél in het huis mag blijven wonen, en hier heb ik een advocaat voor nodig. Wil je deze samen met mij inschakelen?”

  • Ga op zoek naar een advocaat en maak een afspraak. Heb je hier geen geld voor, zeg dan duidelijk bij het maken van de afspraak dat je ‘pro deo’ hulp zoekt. Dat betekent dat jij niet de rekening betaalt, maar dat de advocaat een bijdrage van de staat krijgt om jou te kunnen helpen. Niet iedere advocaat doet dit, maar heel veel wel.

  • Maak een lijstje van wat je precies wilt bespreken, en wat jouw bewijzen zijn die je kunnen helpen om gelijk te krijgen van de rechter. Ga daarna naar de advocaat. Luister goed en maak aantekeningen, zodat je precies weet wat er besproken is.


 

18+ RECHTEN

VOLWASSEN RECHTEN

Als je 18 jaar of ouder bent, ben je voor de wet volwassen. Dit betekent dat je dan als volwassene wordt behandeld door de overheid en door instanties. Dat brengt verplichtingen met zich mee, zoals iedere volwassene die moet dragen, maar ook zijn je rechten vastgelegd.


ALS JE ALS VOLWASSENE JE OUDER(S) VERLIEST

Als je 18 jaar of ouder bent als je ouders overlijden, dan verandert er wettelijk niets voor je, maar in je levensomstandigheden kan er wel flinke verandering plaatsvinden. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, inkomen, mentale gezondheid, en meer.


 

IS ER IETS VOOR JE GEREGELD DOOR JE OUDERS?

 

ALS JE NOG GEEN 18 JAAR BENT WANNEER JE OUDERS OVERLIJDEN

Als je ouders hun wensen in een testament hebben vastgelegd bij een notaris, dan kan hij/zij je vertellen wat er in dat testament staat. In een testament staan hun wensen over wat je ouders je nalaten, bijvoorbeeld geld, spullen, of soms zelfs een huis of bedrijf.

Als je ouders hun wensen niet hebben vastgelegd bij een notaris, dan bepaalt de overheid een aantal zaken in jouw leven. Bijvoorbeeld over wie jouw voogd en toeziend voogd worden. Ieder kind moet verplicht een voogd en een toeziend voogd hebben. Dit kan familie zijn, maar als de familie hier niet mee instemt, bepaalt de overheid wie jouw voogd en toeziend voogd worden. Zodra je 18 jaar wordt, vervalt deze situatie, en ben je 100% voor jezelf verantwoordelijk, volgens de Nederlandse wet.

Meer informatie over erven en inkomen vind je HIER.

 

ALS JE VOLWASSEN BENT WANNEER JE OUDER OVERLIJDEN

Als je ouders hun wensen in een testament hebben vastgelegd bij een notaris, dan kan hij/zij je vertellen wat er in dat testament staat. In een testament staan hun wensen over wat je ouders je nalaten, bijvoorbeeld geld, spullen, of soms zelfs een huis of bedrijf.

Als je ouders hun wensen niet hebben vastgelegd bij een notaris, dan is jouw erfenis afhankelijk van een aantal factoren. De financiële situatie van je ouders, bijvoorbeeld. Hadden je ouders schulden? Dan kun je ervoor kiezen de nalatenschap af te wijzen. Als je de erfenis wel accepteert, erf je hun schuld erbij. Hadden je ouders geen schulden en wil je de erfenis accepteren (of afwijzen)? Je bent hier 100% vrij in. Houd er wel rekening mee dat als je een erfenis afwijst, je ook geen persoonlijke eigendommen van je ouders mag houden. Dat kan erg verdrietig zijn. Áls je nog geen wees bent, maar wel weet dat je laatste ouder binnenkort komt te overlijden, bijvoorbeeld door ziekte, dan kun je bijvoorbeeld met je ouder afspreken dat jou wat goederen worden gegeven voorafgaand aan hun overlijden. Dit kan een moeilijk gespreksonderwerp zijn. Maar het voorkomt wel nog meer (vermijdbaar) verdriet.

 

Binnenkort verschijnt meer informatie over rechten voor minderjarige wezen en de overheid op deze pagina.