Woningcorporaties negeren wens Minister Hugo de Jonge

WeesWijzer heeft sinds de vaststelling van de Wet Huurbescherming Weeskinderen door de Tweede Kamer en Eerste Kamer inmiddels zes meldingen gekregen van jonge nabestaanden die door hun woningcorporaties tóch worden bedreigd met uitzetting. En dat terwijl minister Hugo de Jonge op vrijdag 17 november jl. Kamervragen (ingezonden door Kamerleden Daniel Koerhuis, Lisa Westerveld, Pieter Grinwis en Caroline van der Plas) heeft beantwoord waarin de minister heel duidelijk aangeeft dat hij NU AL van woningcorporaties verwacht dat zij handelen in de geest van de nieuwe wet. Dat doen meerdere corporaties dus niet. Twee corporaties zijn tot inkeer gekomen: Area Wonen in Uden (overigens pas na publicatie van dit artikel over Tim in het Nederlands Dagblad) en Den Helder Wonen in Den Helder. Hierdoor zijn drie jongeren gered van uitzetting. Drie meisjes zitten nog in onzekerheid, onder wie Demi in Rijswijk.

 

Omdat ze de sociale huurwoning van met meisje tot vrije sectorwoning willen omvormen om er meer aan kunnen verdienen, zit Demi nu in de moeilijkste periode in haar leven in extra stress om haar huis. Het is extra moeilijk te verkroppen omdat drie jongens al wél zijn gered van dit akelige lot. Juist deze ongelijkheid en onrechtvaardigheid waren redenen dat de Wet Huurbescherming er moest komen. Tot dusver zijn er drie corporaties die zich vooralsnog niet willen houden aan de wens van minister Hugo de Jonge in afwachting van de wettelijke inwerkingtreding van de nieuwe wet: 3B Wonen in Berkel, Hef Wonen in Rotterdam (met bezit in Rijswijk) en Wold en Waard in Leek.

 

Demi woont in Rijswijk en is radeloos. En ik kan me dat enorm goed voorstellen! Ze heeft al een advocaat ingeschakeld. Maar de woningcorporatie gaat er gewoon mee door en dwingen nu een hoorzitting af, omdat ze weten dat de nieuwe wet pas officieel op 1 januari ingaat en een rechter wel kán uitspreken in de geest van de nieuwe wet, maar de kans is ook aanwezig dat de huidige wettelijke situatie wordt gekozen. Dus woningcorporaties nemen gewoon het risico en laten dat meisje door die hel heen gaan.

Nooit eerder hadden we zoveel gelijktijdige gevallen. We zien dus een toename van meldingen over dit gedrag van corporaties, daags voor de inwerkintreding van de wet. Het heeft er alle schijn van dat woningcorporaties nog even snel uitzettingen doen, zolang dat nog kan voordat de Wet Huurbescherming Weeskinderen ingaat. Onze teleurstelling over dit gedrag is enorm.

Die nieuwe wet is met ALGEMENE STEMMEN aangenomen in de Tweede Kamer, als hamerstuk zonder stemming in de Eerste Kamer en heeft de handtekening van de koning gekregen. Maar dit weerhoudt de corporaties niet om hun eigen wil door te duwen. Aedes (vereniging van woningcorporaties) zegt corporaties te adviseren zich nu al te houden aan de nieuwe wet. Maar de navolging van dit advies blijft dus nog bij sommige aangesloten corporaties hardnekkig achterwege.

Demi voldoet aan alle eisen om in aanmerking te komen voor de Wet Huurbescherming Weeskinderen. De corporatie geeft aan niet bewezen te zien dat Demi geen contact heeft met haar moeder die haar lang geleden heeft verlaten. Eén van de voorwaarden in de nieuwe wet is dat als er één overlevende ouder is, deze minimaal drie jaren geen contact heeft gehad met de achtergebleven wees. Die bewijzen van geen contact zijn er wel degelijk en Demi’s advocaat is in het bezit hiervan. In plaats van dan gewoon in gesprek te gaan om die bewijzen te bespreken heeft de corporatie de voorkeur voor een hoorzitting in de rechtszaal en hebben haar hier zelfs al voor laten betalen. WeesWijzer vindt het onacceptabel dat als de VOLLEDIGE VOLKSVERTEGENWOORDIGING dit niet wil, Hef Wonen het dan nog doordrukt.

Wij roepen Hef Wonen met klem op om tot inkeer te komen en Demi in haar woning laten wonen volgens het duidelijke verzoek van Minister Hugo de Jonge om te handelen in de geest van de nieuwe wet, en hier alle richtlijnen in te volgen die de nieuwe wet aangeeft.