Voorkom vandaag nog versnelde uitzettingen

Vier woningcorporaties proberen momenteel voorafgaand aan de startdatum van de Wet Huurbescherming Weeskinderen (tot nog toe) vijf jonge nabestaanden verplicht te laten verhuizen uit hun ouderlijk huis. Dit wordt verboden met de nieuwe wet. De Wet is met algemene stemmen is aangenomen in de Tweede Kamer en als hamerstuk in de Eerste Kamer, ondertekend door Z.K.H. Koning Willem Alexander der Nederlanden, en is handhaafbaar met ingang van 1 januari 2024. Twee corporaties in Zuid-Holland, een in Noord-Brabant en 1 in Noord-Holland proberen nu versneld jongeren uit te verhuizen.

Als redenen wordt genoemd (in e-mailwisseling en telefoongesprekken met deze corporaties):

  • "Die wet is nu nog niet bindend, en onze jurist en onze manager vinden dat we kunnen doen wat wij doen."

  • "Wij vinden ons beleid beter, en in de rechtszaal wint de jongeren nu niet."

  • "Wij vinden ons beleid sociaal en houden ons aan de gedragscode die nu nog net geldt. Je kunt er niets tegen doen."

  • "De huurderving is een financiële aderlating, dat gaan we niet doen."

We hebben al heel veel gezegd over het egoïstische, hardvochtige beleid van woningcorporaties jegens weeskinderen. Dat hebben we ook veelvuldig gedaan. En dat doen we ook op X (vm. Twitter), op Instagram. En in de Tweede Kamer. Ons verbaast dat we dit blijkbaar nog steeds moeten doen, nadat de wet door de gehele volksvertegenwoordiging is aangenomen en binnenkort officieel van kracht wordt, voor álle wezen in Nederland.

Hoe kijk je jezelf als Manager Woondiensten, corporatiedirecteur en Medewerker Woningtoewijzing aan in de spiegel? Zit je dan ontspannen aan tafel 's avonds? Stap je tevreden in bed om even uit te rusten van je noeste werk? Ben je trots op jouw aandeel in de kordate 'afhandeling van die case'?

Woningcorporaties, ga bij jezelf te rade en herinner wat moreel juist gedrag is. Wacht niet af tot een wet bindend is. Kies gewoon NU voor de juiste weg. Voorkom dat deze jongeren tussen de wal en het schip vallen door iets technisch als een ingangsdatum van een wet. En meer sinister, hebzucht. Schaamt u zich. Kom direct tot inkeer en geef deze jongeren het contract dat hu lotgenoten die na 1 januari wees worden van rechtswege voor in aanmerking komen.

Vandaag nog. Want iedere dag onzekerheid en onveiligheid is ondraaglijk voor jongeren, en voelen als een tikkende tijdbom. En dat is het ook.