Eerste Kamer stelt Wet Huurbescherming Weeskinderen definitief vast

Drie jaar na de aanname (met algemene stemmen) van de motie voor barmhartig huurbeleid voor weeskinderen heeft niet alleen de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Wet Huurbescherming met algemene stemmen aangenomen op 24 oktober jl., maar ook de Eerste Kamer bezegelde het definitieve bestaan van de nieuwe wet. Deze zorgt ervoor dat weeskinderen na het overlijden van hun ouders in de corporatiehuurwoning van hun ouders kunnen blijven wonen tot en met hun 27e levensjaar. De behandeling vond plaats in de Plenaire Zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De wet is zonder stemming als hamerstuk aangenomen. Niemand had enige bezwaar hiertegen. Dit betekent dat de gehele volksvertegenwoordiging het eens was en is met de initiatiefwet en deze zonder bezwaren heeft aangenomen, en dat het na ondertekening door Koning Willem-Alexander, na bekrachtiging door de ministerraad en na invoering van deze wet strafbaar is om wezen verplicht te laten verhuizen uit hun ouderlijk (corporatiehuur-)woning. De opname van de behandeling in de Eerste Kamer is hier te bekijken. Het verslag staat hier op de website van de Eerste Kamer gepubliceerd. WeesWijzer is hier, na veertien jaar strijden voor barmhartig woonbeleid voor weeskinderen, uiteraard enorm tevreden mee.

Ook in de sociale media wordt blij en dankbaar gedeeld door initiatiefnemers Koerhuis, Grinwis, Van der Plas en Westerveld.

Met de wet worden alle woningcorporaties in Nederland verplicht om een weeskind kort na het overlijden van de ouder te informeren over de toekomstige woonsituatie en het huurcontract te verlengen tot en met het 27ste levensjaar. Voor ouderloze jongeren van 16 tot en met 22 jaar wordt de huur verlaagd naar de huurtoeslaggrens.

Ook voorziet het voorstel in een tijdelijke huurverlaging voor ouderloze jongeren in de leeftijd van 23 tot en met 27 jaar die wat draagkracht betreft in aanmerking komen voor huurtoeslag. Om te voorkomen dat het weeskind vanaf het 28ste levensjaar op straat belandt, kan de woningcorporatie de huur van het weeskind vanaf 28 jaar alleen opzeggen als blijkt dat het weeskind een vervangende passende huurwoning voor onbepaalde tijd kan krijgen.

De documenten omtrent de wet zijn hier te lezen.