Ministerie belooft weeskinderen niet meer uit te zetten - maar klopt dat wel?

Vandaag stond het op RTL Nieuws, RTV Oost en in andere media: “Kinderen na overlijden ouders niet meer uit huis gezet”. Maar is dat wel zo? Nee, dat is niet zo. Hoe zit dat? Een korte samenvatting.

Vandaag publiceerde het ministerie van BZK, vanuit die expertgroep over weeskinderen - ja, die expertgroep waar WeesWijzer eventjes in heeft gezeten maar met overtuiging uit stapte omdat het belang van woningcorporaties werd gediend en niet dat van weeskinderen - het bericht dat een nieuwe wet zou garanderen dat weeskinderen niet meer op straat belanden na het overlijden van hun ouders. Maar - verrassing! - dat is dus niet zo.

Wat de gedragscode (geen wet) inhoudt: woningcorporaties krijgen de mogelijkheid (niet de plicht) om weeskinderen een huurcontract van 2 jaar aan te bieden na het overlijden van hun ouders. En daarna loopt dat contract ontegenzeggenlijk af. En moeten ze dus het huis weer uit. Daarna adviseert het ministerie (dus zonder plicht) woningcorporaties om te bemiddelen richting een passende woning. Maar garanties…nee. Die zitten er dan weer niet in.

Waar zitten die garanties dan precies in? In het gegarandeerde uitstel van gegarandeerde executie. Het contract is tijdelijk en duurt slechts 2 jaar. Daarna moet de wees het huis verlaten. Ook als er geen andere passende woning beschikbaar is.

Maar waarom staat er dan als ronkende titel ‘Kinderen na overlijden ouders niet meer uit huis gezet’? We vermoeden dat de redactie zonder de gedragscode (nogmaals: geen wet) gelezen te hebben, de instructie van de voorlichter van het ministerie overgetypt te hebben.

Maar dit is dus hoe het wél zit - check de video hieronder:

 
 

Hoe kan dit dan nog in HEMELSNAAM goedkomen? Het goede nieuws: dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Want Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis is zélf aan de slag gegaan en is een wetsvoorstel (dus wél een echte wet en geen gedragscode waar niemand op aangesproken wordt) gaan schrijven. Hij heeft vandaag op Twitter aangekondigd dat deze zeer binnenkort wordt gepubliceerd en ingediend.

Wew kunnen niet wachten. De weeskinderen trouwens ook niet.

Want DEZE WEEK nog wordt er een weeskind in Overijssel bedreigd door een woningcorporatie: akkoord gaan met hun aanbod van twee jaar, of ze staat voor kerstmis nog op straat.

Nogmaals: de ‘oplossing’ van demissionair minister Ollongren is geen oplossing, maar een bevestiging van het probleem. Deze helpt weeskinderen genadeloos van de regen in de drup.

En dat deelden we vandaag in gesprek met een journalist van RTV Oost. Want WeesWIjzer gelooft niet in het kerstige knuffeloffensief van het ministerie.

 

LEES OOK: